Křehký podzimní hruškovo-jablečný koláč se skořicí a vanilkou


Když se řekne podzim okamžitě se mi vybaví huňatá deka, plápolající svit svíček, pošmurno a vůně koláče linoucí se bytem. Není to jen tak ledajaká vůně. Je to vůně křehoučkého těsta mísící se s jemně nasládlou vůní jablek a hrušek. Do toho špetka skořice s vanilkou a máme tu podzim jako malovaný.

Tak šup na nákup ať si ten podzim můžete taky zpříjemnit. 

Doba přípravy: 30 minut příprava+ 30 minut odležení+ 40 minut pečení
Porce: 16 kousků
Výměnné jednotky: 26 g sacharidů/1 kousek

Ingredience aneb tohle si kupte:

Na těsto o průměru 20 cm

  • 300g hladké mouky
  • 75g moučkového cukru
  • 200g másla
  • studenou vodu cca 60 ml


Na náplň

  • 4 hrušky a 4 jablka
  • 2 citrony
  • 50g třtinového cukru
  • 1 PL strouhaného zázvoru
  • Lžičku vanilkové esence (popř. vanilkový lusk)
  • 100g sekaných mandlí
  • 1 žloutek
  • 125 ml vody
  • 1 skořici vcelku
Postup by Vituš


Začneme přípravou těsta. V misce smícháme hladkou mouku, moučkový cukr a máslo. Vznikne drobivé těsto. V tuto chvíli začneme postupně přilívat vlažnou vodu. Těsto hněteme dokud nám nevznikne krásně vláčné pevné těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a dáme odpočnout do lednice cca na 30 minut. 


Hrušky a jablka oškrábeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Nakrájené ovoce dáme do rendlíku, zalijeme šťávou ze dvou citronů. Přidáme lžičku vanilkové esence (nebo vanilkový lusk), lžíci strouhaného zázvoru a 50 g třtinového cukru. Vše zalijeme vodou a vhodíme celou skořici. Obsah rendlíku přivedeme k varu a vaříme cca 15 - 20 minut, dokud nevznikne pyré. Hotovou náplň necháme vychladnout.



Nyní nastal čas vytáhnout těsto z lednice, zapnout troubu na 180 stupňů. Těsto si rozdělíme na polovinu a jednu z nich vyválíme na plát. Ten dáme do koláčové formy a přimáčkneme ho tak, aby formu kopírovalo.Přečnívající okraje zařízneme. Následně dáme pečeme cca 20 minut. 

Upečené těsto vytáhneme z trouby. Tu však ještě nevypínáme. Dno koláčové formy vysypeme posekanými mandlemi a zalijeme připravenou ovocnou směsí. 

Vezmeme si druhou polovinu těsta, vyválíme placku a nařežeme si proužky. Ty vyrovnáme na vrch koláče do mřížky a potřeme rozkvedlaným vejcem. Pečeme dalších cca 20 minut.

Upečený koláč pocukrujeme, uvaříme si kafčo a pochutnáme si na něm. Bonusem je nádherná ovocná vůně, která se ještě dlouho po dopečení zdrží ve Vašem bytě. A to je to, co na pečení nejvíc miluju.


A co vy, fandíte jako my jablečným nebo hruškovým koláčům? 






You Might Also Like

2 komentářů

  1. Koláč jsem upekla, byl výborný :) Miluju vůni jablek a skořice. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Veru,

      jsem ráda, že koláč chutnal :). A ta vůně co se nese bytem je snad ještě lepší než ten koláč.

      Krásné podzimní dny. Jituš

      Vymazat

Vaše komentáře mi vždycky vykouzlí úsměv na rtech a dělají mi ohromnou radost. Děkuji za ně!