Velikonoční bochánky by Vituš



Letos jsem se na ty velikonoce nějak rozjela. Musím přiznat, že letos mě svým způsobem i baví. No, uvidíme jak budu mluvit v pondělí, haha.

Pro ty, kteří mě znají jako své boty, není tajemstvím, že pečení a vaření je můj velký koníček. To znamená, že když je volno a jsme doma trávím většinu času v kuchyni. Miluju zkoušet nové recepty, ty staré a zaběhlé si upravovat podle svého gusta a vracet se z procházky do bytu provoněného kynutým těstem.

Jeden takový den jsem měla včera. Vařila jsem a pekla ostošest. Recept na mazanec už máte TADY. Kromě mazance ale vznikly i tyhle dokonalé velikonoční bochánky, které se rozplývají na jazyku. Ommom... i můj muž si je zamiloval. Na první zakousnutí. Takže tady je recept.

Doba přípravy: 3 hod (i s kynutím)
Porce: pro 2 - 4 osoby
Výměnné jednotky: 60g má 2,8 v.j.

Ingredience:
  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • 1/2 Droždí
  • 55g cukr krupice
  • 55g máslo
  • 250g polohrubá mouka
  • špetka soli
  • Rozinky, oříšky,... co má kdo rád :)
Postup by Vituš:

Připravíme si klasické kynuté těsto. Do mísy nasypeme suché suroviny - mouku, cukr a droždí. V kastrůlku smícháme mléko, žloutky a máslo. Následně vlijeme do mísy se suchými surovinami. A mícháme dokud nevynikne krásně hladké těsto. To pak překryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.

Nakynuté těsto dáme na vál a chvíli hněteme. Poté těsto nakrájíme na tenké válečky a následně je zapleteme do tvaru provazu. Jakmile máte zapleteno udělejte z provázku ,,esíčko,, (nebo jiný tvar, fantaziii se meze nekladou ;) ) a dejte na plech.



Před pečením potřeme bochánky rozšlehaným vajíčkem. Nyní nastal čas šoupnout je do trouby vyhřáté na 170 °C a péct 20 minut. Během pečení si připravte směs na potírání. V kastrůlku si rozpusťte trošku másla a přidejte k němu lžíci medu. Touto směsí potírejte ještě horké bochánky. 



Tip dotažený k dokonalosti: Po natření medovou směsí bochánky jemně posypte cukrem a nechte vychladnout 

A co nejraději pečete na velikonoce Vy? Podělte se v komentářích. Já si je ráda zas u dobré odpolední kávy přečtu. Miluju je. Ale to vy už víte, ne?











You Might Also Like

3 komentářů

  1. Koukám, že chutnal, haha. :D Skvělé, hned bych si dala. Přišlo Tě navštívit hodně koledníků? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Haha, je to bídák...já si fotila matroš na blog a on došel,povyskočil, zhltl a odpálil pryč :D a zrovna to tak vyšlo s fotkou protože sem si ten kousek fotila. Mělo to být bez té psí hlavy samozřejmě :D Ale tak vidím, že v našem psovi dřímá umělecká duše,heh :))...
    A máš pravdu, že chutnaly - už nejsou :) Zkus podle receptu upéct a dej pak vědět jak chutnaly ;)

    No koledníci nebyli žádní, v Olomouci nemáme rodinu. Pokud se teda nepočítá náš pes, který mě každý den vymrská ocáskem a můj muž :)

    Tak krásný večer, Jituš

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mi vždycky vykouzlí úsměv na rtech a dělají mi ohromnou radost. Děkuji za ně!