Mazanec




Tento tradiční velikonoční pokrm patří vedle vánočky k jednomu nejstaršímu obřadnímu pečivu. Jeho pečení probíhá tradičně na bílou sobotu. A tak milá Jituš neváhala a pustila se do pečení toho nejlepšího domácího mazance. A u mazance to neskončilo :).

Nebyla bych to ovšem já, abych se s Vámi o recept na tuhle velikonoční dobrotu nepodělila. Tak šup nachystat zástěru, mouku, vajíčka, rozinky a další nezbytnosti. Jdeme na to.

Doba přípravy: 3 hod (i s kynutím)
Porce: pro celou rodinu :)
Výměnné jednotky: 60g mazance má 2,8 v.j.

Ingredience:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • Droždí
  • 110g cukr krupice
  • 110g máslo
  • 500g polohrubá mouka
  • špetka soli
  • Rozinky
  • Mandle lupínky




Postup by Vituš:

Odvážíme si mouku a cukr a přidáme droždí se špetkou soli. V malém kastrůlku si rozehřejeme máslo, které promícháme s vlažným mlékem a žloutky. Přidáme k suchým surovinám a mícháme, mícháme a mícháme dokud nám nevznikne tuhé hladké těsto. Poté přidáme rozinky, které následně do těsta zapracujeme.




Nyní překryjeme mísu utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě. Po hodině vyklopíme těsto na pomoučený vál a prohněteme jej. Z těsta vytvarujeme bochánek, ve středu uděláme kříž, potřeme jej rozšlehaným vejcem a posypeme lupínky mandlí. Nyní necháme ještě hodinu kynout.







Mazanec pečeme 20 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C. Po dvaceti minutách stáhneme teplotu na 120 °C a pečeme ještě 25 min.

Upečený mazanec můžeme potřít rozehřátým máslem s medem.

Tak ať vám chutná, Vaše





You Might Also Like

0 komentářů

Vaše komentáře mi vždycky vykouzlí úsměv na rtech a dělají mi ohromnou radost. Děkuji za ně!