Red Velvet cake - červený samet - Sweet diabetic Day

Red Velvet cake - červený samet

Tenhle dort je legendární po celé Americe. Kdo sledoval seriál Báječné dorty, který svého času běžel na Primě, ví, že tenhle korpus byl jasnou volbou pro většinu mlsných jazýčků.

Já tento skvost ochutnala minulý týden v sobotu v jedné z našich oblíbených olomouckých kaváren. Láska na první ochutnání. Chuť dokonale jemná a sametová. Jako v nebi...

Nedalo mi to a musela jsem tenhle profláklý dort taky vyzkoušet. Včera nás navštívila moje mamka s babi a tak byla ideální příležitost jim ke kafču upéct nějakou dobrotu. A musím vám říct, že slavila velký úspěch. Naši se na ni vrhli tak rychle, že jsem zdobení udělala jen tak narychlo. Mít víc času víc si s tím vyhraju. Ani fotit jsem už nestíhala...

Tak a teď už ten slibovaný recept.


Doba přípravy: cca 120 minut
Náročnost: náročnější
Výměnné jednotky: zatím jsem nepropočítávala přesně (dohodím sem), ale vzhledem k množství cukru je to pro nás, cukrouši moji, docela velká bomba. Takže opravdu opatrně. By očko tipuju že jeden klínek, viz foto, cca 2,5 výměnné jednotky

Budeme potřebovat:
Na korpus
200 g změklého másla
250 g hladké mouky
40 g kvalitního holandského kakaa
225 g cukru krystal
1,5 lžičky prášku do pečiva
250 ml podmáslí
2 vejce
1 lžíce bílého vinného octa
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky gelového červeného barviva

Na krém
400 g mascarpone
100 g másla
125 g moučkového cukru

Postup by Vituš:

Nejdříve si připravíme všechny ingredience - máslo necháme změknout, vajíčka vytáhneme aby se ohřála na pokojovou teplotu. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Nakonec si připravíme dortovou formu - vymažeme ji a vysypeme moukou případně vyložíme pečícím papírem

Mouku prosejte s kakaem a práškem do pečiva.

Dále si připravíme základ na korpus. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a postupně do něj přidáváme vejce.


Do této pěny začneme postupně přimíchávat směs mouky, kakaa, prášku do pečiva a podmáslí.


Jakmile máme vyšleháno těsto, přidáme, nakonec, lžíci vinného octa a lžičku sody

Těsto přelijte do formy a šoupněte do předehřáté trouby na 60 - 70 minut



Po upečení necháme dort zcela vychladnout a poté ho dáme do lednice vychladit. Toto chlazení nám zajistí dokonalé ztuhnutí korpusu. Díky tomu se nebude drolit při následném plnění krémem.


Mezitím si připravíme krém. Mascarpone, cukr a máslo...


a šleháme, šleháme, dokud není krém hladký.


Jakmile je korpus vychlazený překrojíme jej na půl a namažeme připraveným krémem. Zbytkem krému pomažeme vršek dortu. Pokud máte krému větší množství je možné jím dort celý obmazat. Zkrátka fantazii ve zdobení se meze nekladou.



Zjišťuju, že mě pečení opravdu ohromně baví, čím dál víc (ne, že bych to dřív nevěděla). A moc by mě bavilo tyhle věci kouzlit pravidelně v nějaké příjemné cukrárně...

Nechcete někdo někoho překvapit? Jsem Vám k službám.

Krásný den, Vaše


You Might Also Like

0 komentářů

Vaše komentáře mi vždycky vykouzlí úsměv na rtech a dělají mi ohromnou radost. Děkuji za ně!