FOODPORN by Vituš - Jáhlové muffiny

Všichni diabetici mi jistě dají za pravdu, že někdy přijdou dny, kdy vás prostě a jednoduše štve, že si ani ke kávě nemůžete dát nějaký ten kousek té sladké dobrůtky aniž by jste ji museli počítat a připíchávat adekvátní množství inzulínu.

Nedalo mi to, a tak jsem pátrala, experimentovala a zkoušela různé sladké recepty. Cukr nahrazovala stévií, případně ji úplně vynechala, nicméně víme, že mouka udělá své a  v konečném výsledku výměnné jednotky vyžene sama i bez cukru. Do ruky se mi ale před časem dostal recept na tyto úžasně lehké a chutné muffiny. A tak jsem neváhala, recept si upravila a výsledkem jsou lehoučké a k tomu výtečné muffiny s malým množstvím výměnných jednotek. Hurá, konečně si i my diabetici můžeme bez výčitek zamlsat.

Níže přináším recept i pro Vás, ať to mé kouzlení v kuchyni má význam. Tak se do toho směle pusťte.



Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 12 ks
Výměnné jednotky: Jeden muffin má 15 g sacharidu,cca 1,5 jednotky.

Budeme potřebovat
200 g jáhel (váženo za syrova)
semínka (dýňová, slunečnicová, chia či jákoliv jiná)
50 g sušeného ovoce
100 ml Alpro mandlový nápoj
Oříšky (kešu, mandle, para či jakékoliv jiné) - tady pozor, pokud je přidáte započítat do celkového obsahu výměnných jednotek

Vituš postupovala následovně:

Odvážíme si jáhly a dáme je vařit do dvojnásobného množství vody. Jakmile se voda vstřebá přilijeme Alpro mandlový nápoj. Ten nám jáhly krásně osladí, takže není nutné přidávat cukr, který v původním receptu byl uvedený (konkrétně 6 lžiček, pokud by pekl někdo, kdo by tam cukr přece jen chtěl). Cukr lze nahradit 6 lžičkami stévie (dávejte si pozor na sladivost, musíte si koupit tu, která ji má 1:1, jinak je třeba přepočítat dle sladivosti, která bývá uvedená na obale).

Připravíme si semínka (dýňová, slunečnicová, chia či jákoliv jiná)

Nakrájíme si sušené ovoce



Do misky si dáme jeden žloutek, přidáme uvařené jáhly, semínka, která tam chceme mít, v mém případě to dnes byly chia, a sušené ovoce. Vše promícháme. Z bílku vyšleháme sníh a posléze jej vmícháme do těsta.


Připravíme si muffinové košíčky, vymažeme je troškou oleje a naplníme vzniklou směsí
Pečeme v troubě (v mém případě remosce) na cca 200 °C po dobu 20 min.

Uvaříme si kafíčko a zcela bez výčitek si dopřejeme tento úžasný muffin...



A co vy, máte nějaký ,,nízkosacharidový,, recept ať už na dezert nebo jinou dobrůtku?


You Might Also Like

0 komentářů

Vaše komentáře mi vždycky vykouzlí úsměv na rtech a dělají mi ohromnou radost. Děkuji za ně!